Słownik pojęć

Wyniki dla hasła: Polerowanie czopów

  • Polerowanie czopów (rolerowanie)

    obróbka odbywająca się naciskowo lub za pomocą materiałów polerskich. Czopy stalowe nie hartowane poleruje się z umiarkowanym naciskiem (im cieńszy czop, tym mniejszy nacisk), zbierając bardzo cienką warstewkę metalu za pomocą stalowego polerownika, smarowanego olejem bez użycia materiałów polerskich. Bardzo twarde czopy hartowane należy polerować materiałami polerskimi. Czopy poleruje się na czopiarce zwykłej lub zmechanizowanej po dobraniu odpowiedniego łożyska wkładki, stosownie do grubości polerowanego czopa. Czop przyciska się z wierzchu polerownikiem nasmarowanym olejem i, napędzając oś przez krążek zabierny, przesuwa polerownik na czopie w obydwie strony. Polerowanie czopów może się odbywać także na tokarce zegarmistrzowskiej wrzecionowej – oś zamocowuje się w uchwycie zaciskowym, a polerownik dociska do czopa od spodu, aby lepiej obserwować wynik pracy. W taki sposób można polerować nawet cienkie czopy (ale krótkie), trzeba mieć jednak pewną wprawę i wyczucie, aby ich nie złamać.

  • Rolerowanie (rolowanie) (patrz: Polerowanie czopów)

  • Polerowanie ręczne

    polerowanie, które może się odbywać dwojako:

    • bez materiałów polerskich za pomocą gładzidła, które stosuje się tylko do metali miękkich, głównie złota i srebra lub za pomocą polerownika z twardej stali do polerowania naciskowego, które stosuje się do miękkiej stali (zob. polerowanie czopów).
    • z materiałami polerskimi na płycie metalowej lub za pomocą polerownika z miękkiej stali lub brązu, które można stosować do wszystkich metali. Stal hartowaną poleruje się najczęściej diamentyną, wymieszaną z olejem i ugniecioną na papkę. Płaskie powierzchnie przedmiotów poleruje się na płycie, a inne metalowym polerownikiem.